Posted in Fotografii, Ipostaze

Anotimpurile unei zile de martie

M-am trezit relativ devreme. Ploaia bătea în geam. Dacă vântul n-ar fi suflat în rafale, nici nu o auzeam. Doar că lovea periodic în geam, ca o aducere aminte.

Un gri dens pusese stăpânire peste dimineața proaspătă deși ploaia stătuse. Mi-am spus, ”încă o duminică întunecată”. Și am ridicat din umeri cu resemnare, începusem să uit cum arăta o zi luminoasă. După nuanțe, după vânt, după aerul rece, putea fi la fel de bine iarnă sau toamnă. Lumina filtrată nu prevestea nimic bun.

Nu știu cum m-am învârtit prin casă, dar am încercat să ignor măzărichea dezlănțuită deodată, șuierul ce voia parcă să smulgă acoperișul, tulburarea aceea duminicală. Triumfător, reușise să împrăștie norii între timp. Și eu nu observasem. Se făcuse prânz și primăvara înviorată răspândea lumină. Aceeași zi, stări în opoziție. Dar, știam că următoarea secvență de ploaie nu avea cum să întârzie. Așa cum dăduse norii la o parte, vântul îi va regrupa fără tăgadă. Totuși, am stat nemișcată sub razele calde. Doar adierea puternică mă înfiora.

Și nu a întârziat. Douăzeci de minute mai încolo, nu mai distingeai nimic pe geam. Doar stropi repezi, amestecați cu gheață măruntă. După amiaza a continuat așa, intercalat. Singura permanență fiind vântul activ. Spre seară s-a mai potolit, dar era rece în pofida celor zece grade afișate de termometrele înfrigurate. În această perioadă soarele apune punctual la 18:38. Ca toate serile dinainte de crepuscul pe aici pe la noi, ziua se destinde, luminozitatea se mărește, norii se dizolvă. Nu contează că după ce dispare la zenit soarele și vine întunericul, toate o iau razna. Vânt, ploaie, frig… Din cauza asta adeseori uit că e seară, prin toate geamurile pătrunde lumina efervescentă, vie, amăgitoare. De înserare atipică. Apoi soarele a coborât spre vest și a lăsat în urmă culori roșiatice. Undeva în stânga cerul devenise glorios. Se întunecase treptat, lumina devenise difuză, ca minute mai încolo să facă loc unui semiîntuneric grăbit. ”Gata”, mi-am spus, ”a mai trecut încă o zi de martie amestecat”.

Am intrat în casă și am aprins lămpile din camera de zi. Una lângă mine unde voiam să scriu pe canapea, una lângă fereastra dinspre grădină, alta mai jos, înspre șemineu. Simțisem nevoia de lumină suplimentară. Mi-am tras laptopul pe genunchi, dar cu coada ochiului am distins un joc de ireală frumusețe. Pasteluri, un flux de lumină aparte. ”Lumină? De unde?” Doar soarele plecase sub linia orizontului, lăsând locul obscurului. Am pus deoparte MacBook-ul și am fugit afară. În grabă am uitat să sting luminile din casă. În scurt timp deveniseră inutile în acel spectacol nemaivăzut. Mi-a fost greu de crezut că imaginea de sus s-a transformat pe nesimțite în această lumină diafană.

Ceva mai devreme, când eu vorbeam de sfârșituri glorioase, mă înșelasem. Era doar un banal apus. Ați stat vreodată să vedeți ce urmează? Nu se lasă mocnit întunericul precum am crede. Vine cu forță, buimăcitor, o lumină care vorbește în cele mai ireale culori. Durează prea puțin, riști să întorci capul, să te apleci să-ți legi șireturile și când te ridici, să fie deja noapte. Dacă ești atent însă, dai cu ochii de o lume din vis poate, sau copiată dintr-un alt Univers. Unul mai viu, mai dens, unul care ți se arată într-o fracțiune de secundă doar. După penumbra molcomă, nicicum glorioasă, mea culpa, m-a scos din casă manifestarea asta ireală. După, nu înainte.

Așa-i aici, imediat ce cade întunericul, în câteva minute zăpăcitoare, poate reveni lumina smulsă din sfere îndepărtate parcă. Așa-i aici, o zi poate cuprinde toate sezoanele.

Advertisements

4 thoughts on “Anotimpurile unei zile de martie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s